Nature Inspired Garden Room in Cartmel

The Project

Spending time in the garden is incredibly important as a way to relax and reconnect with nature. This was the starting point and inspiration for a garden room in Cartmel, Cumbria. We worked with Ian Palmer, architect, to deliver just what the client wanted.

The brief for this garden room was to create a retreat in the garden where the family could study, reflect, watch wildlife and relax with their wider family and friends. As the brief included an connection with nature the eco credentials of the building were also extremely important, making our garden rooms the perfect choice for this project. The garden room needed soft seating, a table, a place to hang artwork, some storage and a place to make and then drink a cup of tea. To deliver this a small kitchen was included for light snacks, as were large windows that open onto a deck so both inside and outside of the garden room could be used on a sunny day.

Placed in a beautiful setting in the edge of a pond, this garden room was designed to nestle and reflect the landscape rather than be a feature of it. The windows were strategically placed to capture the best views and create picture windows throughout the garden room, and the pond was made the focus of attention for those using the space. Untreated larch was used to help the building blend into the natural surroundings over time, and the reveals on the picture windows have muted tones to match.

Our Clients Said

‘Garden Room Designs built a 6-metre x 4 metre garden room for us in our paddock, overlooking our new wildlife pond. We wanted an informal office space with plenty of natural light, which could also be used for relaxing with friends and family.

Throughout the planning and development phases our ideas and priorities were fully accommodated. We were kept well informed of what to expect at each stage and we were very impressed with the hard work and efficiency of the entire project team.

Environmental sustainability is very important to us; biodiversity, sustainable drainage, energy conservation and minimising the use of petroleum-based products was built into the design. We were particularly impressed by the sheep wool insulation sourced from within Cumbria and the sedum ‘green’ roof, which should be great for invertebrates and birds.’

What We Think

The garden room in this project looks simply stunning, nestled into its new natural surroundings, the placement by the ponds gives it a serene and peaceful feel while also being fully equipped for its intended use. The reflection of the pond in the windows mirrors the way in which the eco credentials of the build fit with the natural surroundings of the garden. We know that this garden room will be much loved and used over the years to come.

Be Sociable

Please follow us on our social media channels for latest news and upcoming projects

Chapel Ridding | Patterdale Road | Windermere | Cumbria | LA23 1NL

0333 577 5880